torstai 22. elokuuta 2013

Kattoremonttisuunnitelmia

Samalla, kun koko ajan Ukko ja Akka tekevät muuttoa (ja mattoja), pohdinnassa on eri remontit. Talvinen vedentulo jostain katonpoimusta on aiheuttanut ensimmäisen epäilyksen, että jonkinlaista remonttia katolle on tarvis tehdä. Ukko kävi katolla katsomassa, miten kattolyhdyn pelti oikein on, mutta pelti oli ihan kohtuullisesti. Mitään varsinaista vuotokohtaa ei löytynyt. Silloin Akka hokasi, että vuoto saattoikin olla sisäpuolista. Kattolyhdyn sisäosassa on eristeenä styroksia. Jospa lämpö on tiivistynyt stryroksin ja pellin väliin kosteutena jäätyen pakkasella. Kun tuli pakkasen jälkeen tuli suojakeli, alkoi vettä tippua. Joka tapauksessa siis on aihetta korjata katto.

Katto on aaltopeltilevyistä koottu, eikä varmaan koskaan huollettu (eikä ole alkuperäinen katto). Monessa paikassa näkyy ruostetta ihan isoja laikkuja. Kuvassa näkyy myös, kattolyhty, jonka katto on hyvin lähellä ikkunaa. Tämä pitää nostaa ihan reilusti.


Kuistin (joka on ollut aikoinaan avokuisti) katto on ollut ennen huopakatto, jonka päälle on laitettu pelti. Räystäskourua on etupuolella vain kuistin räystäällä ja tuossa vasemmalla pieni pätkä.


Takapihan puolella ei ole kourua, joten vesi valuu suoraan alas.


Osuessaan maahan vesi roiskuu seinille, ja jälki on sitten tämän näköistä.


Sisältä katto näyttää tältä. Aluskatetta ei ole ollenkaan.


Televisioantenni (joka kohta saa häädön) on vedetty ronskisti läpi katonharjan. Päivä paistaa kauniisti siitä aukosta (ja sade tunkee sisälle).


Makuuhuoneen katon päällä on onneksi hyvä tuuletustila, että kosteudella on jotain mahdollisuutta päästä kuivumaan.


Viistoissa osissa villa on suoraan pellissä kiinni. Villaa on hyvin ohuesti, joten lämpö pääsee tiivistymään kosteudeksi villaan.


Niinpä nämä kaikki epäkohdat pitäisi korjata ja uusia katto. Ja hyvässä lykyssä tämä remontti saadaan tehtyä (teetettyä) ennen talvea. Sitten on turvallisempaa tehdä muita remontteja, kun tietää, että katon kautta ei ainakaan kosteus pääse rakenteisiin.

Ykkösvaihtoehtona kattomateriaaliksi on konesaumattu peltikatto, joka on pitkäikäinen ja turvallinen. Jos kustannusarvio tulee liian korkeaksi, vaihtoehto kakkosena tulee tiilikuvioitu peltikatto. Saa sitten joka tapauksessa kuunnella sateen ropinaa makuuhuoneessa nukkuessaan.

4 kommenttia:

 1. Siinäpä on taasen joku remontti-reiska ollut asialla...onneksi paikallistitte vian ja saatte korajttua....)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kyllä se on parempi ensin tutkia ja vasta sitten hutkia. =)

   Poista
 2. Meillä oli katto ainoa, johon rempassa ei puututtu. Minkäänlaisia vuotoja ei ole ollut, joten jätimme katon toistaiseksi silleen. Mutta jossain vaiheessa kattoremppa varmaan meillekin tulee eteen.

  Ihana tuo teidän kattolyhty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eihän ehjää kannata korjata! Katto on tosi tärkeä elementti talossa ja kallis remontoitava, mutta joskus se on tehtävä. Meillä se on nyt, mutta sittenhän se on pitkän aikaa kunnossa (toivottasti). Mun mielestä myös tuo kattolyhty on ihana.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.