torstai 30. tammikuuta 2014

Onnea on hanavesi

Viikko sitten Akka huomasi, että vesiputki oli jäätymässä. Kyllä hän siitä sanoi Ukolle, mutta jotenkin asia ei sitten mennyt ihan perille asti. Akka oletti (paha virhe miesten kanssa toimimisessa), että Ukko muistaisi heti kättelyssä, mitä silloin pitää tehdä, mutta Ukolla oli muuta mielessä.

Perjantaina ei sitten enää tullut vettä hanasta. Jäässä oli, ihan jäässä. Lämpöpuhallin sai tehtäväkseen puhallella lämmintä alakaappiin, mutta ei tuntunut toimivan. Seuraavaksi tehtävän sai pikkupatteri, mutta sekään ei vaikuttanut auttavan. Ei tullut vettä.

Peseytymisen kannalta tilanne ei muuttunut mitenkään. Ennenkin vesi oli kannettu saunalle kaivolta, mutta pyykipesemiseen asia vaikutti, tiskaamiseenkin ja veden juomiseen. Kaivovettä Ukko ja Akka eivät ole uskaltaneet käyttää juomavetenä, joten kanisterihommiksi meni. Tuli ihan mieleen ne ensimmäiset kuukaudet Koivurinteellä, jolloin oli sama tilanne. Tosin silloin pyykit Akka kävi pesemässä siellä toisella talolla. Nyt ei nostalgiakaan tuonut todellista apua.


Lopulta Ukko selvitti kaikki mahdolliset sulatuskeinot ja rupesi hommiin. Heti alkuun piti käydä laittamassa pääsulku kiinni. Letkun kanssa Ukko sitten vähän kerrallaan työnsi kuumaa vettä putkeen ja pumppasi sitä pois. Jäätä oli lähes kolmen metrin matkalla, joten hetken aikaa sai pumppailla.


Nyt on taas putki sulana ja vettä tulee. Ehkä tällä sulatuksella pärjätään lopputalvi. Jossain vaiheessa on kyllä syytä tehdä jotain noille putkille, etteivät joka talvi jäädy.

12 kommenttia:

 1. Tiedän tunteen, kun avaa hanan ja vettä ei tule...:)
  Meillä edellisessä talossa jäätyi kaksi kertaa, mutta sitten laitettiin joku johto sinne putkeen joka piti putket sulana....tai siis veden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei kyllä mitenkään mukava ole olla putket jäässä. Mutta kyllä tästä ensi talveksi varmaan jo saadaan putki pysymään sulana.

   Poista
 2. Kaapeli meillä kaivolta vesiputkeen. Yhdistetty sähkövirtaan ja kytkimestä päälle.
  Kaapelin metrihinta oli edullinen. Nyt ei jäädy. Ja kytmisessä on merkkivalo ulkona joten häikkärän huomaa jos niitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä meillekin nyt suunnitellaan. Pitäisi vaan saada ensin sähkötyöt siihen malliin, että sen saa kytkettyä.

   Poista
 3. Kaapeli on paras sulana pitäjä jos ei saa putkia kunnolla eristettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putkien eristys on kyllä hankala, kun on rossipohjainen talo. Eli kyllä se kaapelihommaksi menee.

   Poista
 4. Voin kuvitella tunteen, kun vettä ei tule. Vähän sama kuin sähkökatkojen aikaan. Tuntuu, ettei mistään tule mitään.
  Lämpimästi tervetuloa blogini lukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vähän avuttomaksi vetää. Onneksi nyt ainakin toistaiseksi putki on sula.

   Poista
 5. Hyvä että saitte putket sulatettua, ilman vettä on aika kurja olla.
  Joskus on kovilla pakkasilla jätetty hana pikkusen auki se muka estää jäätymisen, en tiedä pitääkö paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meillä nyt on kokeilussa tuo veden tiputtaminen. Ainakin vielä on pysynyt sulana. Miten lie, jos tulisi yli 30 asteen pakkaset. Onneksi näyttää nyt ainakin olemaan lauhtumaan päin.

   Poista
 6. No kiva, että saitte putken toimimaan! Lämmityskaapeli tosiaan näyttäisi pitävän putket sulana... Mukavaa helmikuuta, jospa ne ilmat tästä kohta lämpenisi;)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.