perjantai 28. marraskuuta 2014

Akka kokkaa: Porkkanalaatikko

Nyt on kuulkaas niin, että Akka kehitti maailman parhaimman porkkanalaatikkoreseptin, joten pakkohan se on jonnekin kirjata ylös, ettei vaan unohdu. Nimittäin Akka ei ole koskaan tykännyt porkkanalaatikosta, koska se on yleensä pahaa. Mutta nyt asiaan tuli muutos, positiivinen sellainen.


Akan herkullinen porkkanalaatikko

Ainekset:
1 kg itsekasvatettuja porkkanoita
n. 0,5 l vettä
1,5 l pastöroimatonta ja homogenoimatonta kutunmaitoa
3 dl kokonaisia ohraryynejä
6 pienehköä alhon kannan maatiaiskananmunaa
muutama hyppysellinen muskottipähkinää
n. 2 rkl siirappia
n. 2 tl suolaa
voita

Näin se tehdään:
Kuori ja pilko porkkanat ja laita kattilaan. Kiehuta vesi vedenkeittimellä (tämä vaan nopeuttaa prosessia) ja laita niin paljon, että porkkanat suurin piirtein peittyvät.
Keitä kypsiksi, valuta vesi talteen ja soseuta porkkanat.

Laita porkkanavesi puurokattilaan kuumalle hellalle ja lisää ohraryynit. Anna veden imeytyä. Lisää maito ja keitä puuro kypsäksi. Jos puuro jostain kumman syystä alkaa palaa pohjaan, siirrä se uuteen kattilaan ja keitä siinä loppuun. Pese se mustapohjainen kattila (pyykinpesujauhe toimii hyvin pesuaineena).

Laita porkkanasose puuron joukkoon. Mausta suolalla, siirapilla ja muskottipähkinällä. Huomioi, että paistaessa ryynit saattavat laimentaa makua, joten lisää ihan pikkuisen yli tarpeen. Mausta siis sellaiseksi, että itse pidät mausta. Lisää kananmunat.

Laita seos vuokiin ja vuole pieniä voinokareita päälle. Paista 175 asteessa noin tunti. Annoksesta tulee yksi iso vuoallinen ja yksi pieni vuoallinen. Luultavimmin tämä määrä ei riitä koko jouluksi, koska se pieni vuoallinen menee heti uunista tultua maistiaisiksi. Mutta tätä voi sitten tehdä lisää. Jos vaikka joulupuuron tekee ohrasta (reilumman annoksen), voi sen lopun tehdä vielä aattona porkkanalaatikoksi. Porkkanat voi lisätä vaikka raasteenakin, mutta Akka ei uskalla luvata, että varmasti olisi yhtä hyvää.

Ainesosia voi tietysti vähän muutella, jos vaikka ei satu olemaan alhon kannan maatiasmunia tai kutunmaitoa tarjolla. Ehkä luomumunat ja lehmän täysmaito sopivat korvikkeiksi.

Huomasithan, että kermaa ei tähän tarvitse. Jouluruokien ei ole pakko olla kermaisia ollakseen täyteläisiä ja herkullisia.

8 kommenttia:

  1. Tää men kokeiluun sillä näin mainiota reseptiä en ole ikänäni nähnyt.Kiitos siulle

    VastaaPoista
  2. Kutunmaitoa! Mielenkiintoista, juustoutuuko se uunissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut. Epäilen, että ei, ellei ole sitten heti poikimisen jälkeen lypsettyä. Mutta paremman makuista kutunmaito on kuin lehmänmaito ja koostumukseltaan paremmin sulavaa. Niin ja vielä hyvin terveellistäkin. =)

      Poista
  3. Kiitos kun jaoit reseptisi. Aion ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
  4. Ei ole minukaan makuun porkkanalaatikko...mahtaiskohan tuo maistua..:)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.