tiistai 6. toukokuuta 2014

Kuttumainen juttu

Kanoista on viime aikoina ollut juttua enemmänkin, joten olkoon kuttujen vuoro välillä. Käpy ja Anelma-Unelma ovat kotiutuneet hyvin. Aluksi Käpy piti kopin omanaan, eikä Ansku päässyt yöksi sisään, mutta nyt äiti ja tytär ovat sen verran sovussa, että voivat nukkua samassa tilassa.


Ukko ja Akka laittoivat puiset jakkarat tarhaan, jotta niiden päällä voi kiipeillä. Kyllä ovat kutut kiipeilleetkin. Anelma-Unelma oikein hyppiikin jakkaralle ja alas ihan paikaltaan. Käpy ottaa hieman rauhallisemmin.


Samalla jakkarat toimivat heinähäkkeinä, joissa heinä on hieman suojassa.


Molemmat saivat uudet kaulapannat. Ansku sai pinkin ja Käpy mustan. Panta on tarpeellinen ainakin lypsyn ajan. Toinen laitetaan hihnan päähän siksi aikaa, kun toista lypsetään. Muuten molemmat yrittävät syödä lypsettävän ruuat. Toinen kuitenkin siitä hermostuu.


Lypsytasoa ei ole vielä, Akka saa kyykkiä ja Ukko pitää kiinni. Hyvinhän nämä kutut lypsävät, ihan tarpeeksi Koivurinteen tarpeisiin. Käpy on helpompi lypsää, Ansku venkoilee välillä ja yrittää laittaa jalkaa lypsyämpäriin. Siinä saa Akka olla tarkkana. Lypsyn jälkeen maito pitää siivilöidä.


Siivilöinnin jälkeen maidon voi laittaa jääkaappiin, pastöroida tai tehdä juustoksi tai vaikka jogurtiksi. Akka on tehnyt kahdessa viikossa jo useamman juuston, kuvassa viimeisin, rakuunajuusto.


Jos tekee juustoa, tulee suuri määrä heraa. Heran voi käyttää juomana, leipomiseen tai tehdä meesjuustoa, joka on oikeasti hieman oudon makuista. Käytännössä heraa keitetään tuntitolkulla, kunnes jäljellä on vain pieni ruskehtava velli, joka maistuu suolaiselta toffeelta.


Seuraavaksi Akka aikoo kokeilla fetajuustoa ja halloumia. Ja tuosta meesjuustosta Akka tekee toffeeta. Kyllä on ihanaa, kun on oma meijerikin nykyään!

10 kommenttia:

 1. Ihanat persoonat nuo kutut :) Ja hitsiläinen mitä herkkuja maidosta syntyy !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne ovat niin ihania mussukoita. =) Vielä on kokeilematta jäätelö, viili, rahka ja moni muu, mitä voisi maidosta valmistaa.

   Poista
 2. On siulla ihanat lypsettävät, eihän teiltä puutu enää kuin possu:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, vai vielä possu! Kyllä nyt taitaa olla eläinkiintiö täynnä, meiltähän loppuu tilat. Moni on arvuutellut, mitä tulee seuraavaksi, mutta ei ole kyllä suunnitelmassa muita - ainakaan toistaiseksi. ;)

   Poista
 3. Teistä on tullut oikein tilallisia...vähän olen kade..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ollaan hieman vielä ihmeissämme, kun kaikki on käynyt niin nopeaan. Kuitenkin kaikki on sujunut niin hyvin ja joustavasti. Nyt ollaan sitten tilallisia. =)

   Poista
 4. Oletpa ahkera ja taitava emanta,kun juustotkin ihan itse tehtyja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän tässä helpointa onkin, lisää vaan lämpimään maitoon juoksutinta tilkan ja kerää kertyneen massan harsotettuun siivilään. =)

   Poista
 5. Vuohet on kyllä mainioita, ollaan joskus leikitelty ajatuksella, että joskus sellaisia otettaisiin. Siinäpäs olisi taas ohikulkijoilla ihmettelemistä, kun nytkin jo päät kääntyilee koirien, kanojen ja ankkojen ihailijoista.

  Yksi päivä joku poika kääntyi niin kovin katsomaan meidän pihalla ohi mennessään, että lopulta kaatui polkupyörällä! Vaarallista katsella eläimiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta teidän pitää ottaa myös vuohia. Mutta sitten kannattaa tielle laittaa kyltti, että saa pysähtyä katsomaan. =)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.