maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kun joutsenet lensivät yli

Tänä aamuna joutsenet lensivät Koivurinteen yli suurta meteliä pitäen. Kyseinen tapahtuma laukaisi Taunossa alkukantaiset vaistot ja SE tapahtui. Tauno aloitti kiekumisen. Ja kun se oli oppinut kiekumaan, se jatkoi sitä koko aamun. Ukko ja Akka naureskelivat saunassa kylpiessään Taunon äänijänteiden availulle. Kyllä se vaan Taunosta kasvaa oiva laulaja. Kanala vaan on niin eristetty, ettei pihalle kuulu sieltä mitään.


Kanala saa joka päivä jotain uutta. Koska kanat ovat varmasti kaunosieluja, on syytä myös sisustaa ja somistaa.


Koska munintapesiä pitää olla 1 jokaista neljää kanaa kohden, niitä on oltava laskutoimituksen mukaan siis kaksi. Väliseinä oli liian harva, joten Elsan toiveesta Akka laittoi levyn väliseinään. Muuten ei onnistunut muninta yhdessä Siirin kanssa. Jotain yksityisyyttä sentään... Eivät kanat käytä tikkaita, mutta ovathan ne ihan sievät. Akka suunnittelee ihan tosissaan verhoja noihin koppeihin. =) (Viirun ja Pesosen kanalassakin on verhot.)


Kapea orsi vaihtui kahteen paksumpaan orteen.


Hehkulamppu palaa 14 tuntia päivässä. Roikkalamppu syttyy ennen hehkulampun sammumista ja on hämärävalona hetken aikaa, jotta kanat ehtivät kömpiä yöpuulle (ja Siiri pesäänsä). Tähän tarvitaan kaksi ajastinta.


Kanat ovat kauheita sotkemaan, joten Ukko rakensi ruoka-automaatin. Putki on täynnä rehua, ja alhaalta on kanojen helppo nokkia sitä. Ylijäämä valuu fatiin (=vatiin) ja siitäkin voi syödä. Kanankalkkiastia kiinnitettiin seinään, ettei kaadu lattialla. Kuvassa näkyy Ansa.


Emmi näyttää mallia, miten kätevä on nyt syödä.


Seuraava projekti onkin ulkoilutarha, joka syntyy siis kasvihuoneesta. Ukko tuolla pihalla on sitä parhaillaan tekemässä. Tällä viikolla kanat pääsevät jo pihalle.

12 kommenttia:

 1. Komialta näyttää Tauno kiekuessaan.
  Ihana ajatus laittaa kanalaan verhot.
  Ajattele kuinka paljon saat kompostoitua kanankakkaa puutarhasi sillä kasvaa kukat komiasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biojätettä ei juurikaan tule enää, vain jotain teepusseja. Mutta hyvää lannoitetta tosiaan tulee. Kierrätän nuo pehkut vielä lämpokompostorin kautta ennen kasvimaalle laittoa.

   Poista
 2. Tosi mukavia nämä kana&kukkopostaukset! Itsekin toivoisin joskus saavani kanalan, mutta sitä ennen pitäis varmaan saada se talo ja tontti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Egyptissä kyllä oli kerrostaloissakin kanoja parvekkeilla. =)
   Mun pitää vielä käydä välillä katsomassa kanalassa, että onko tämä edes tottakaan. Kaikki tapahtui niin äkkiä, vasta viikon verran on mennyt tätä kanalaelämää.

   Poista
 3. Ihana postaus, minäkin vain hymyilen täällä tätä kirjoitellessani. Tuo Taunon kiekaisuharjoittelu on kyllä ollut varmaan mainion kuuloista. Pitäisköhän sitä mennä katsomaan Viirua ja Pesosta ihan niiden kanalan verhojen takia, en oo semmosista koskaan kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiru ja Pesonen on yks mun innoittajista. Sellaista reilua maalaismeininkiä pitää olla kaikella höpsöydellä höystettynä. =)

   Poista
 4. Voi että, mahtavaa! Mä haaveilen kans tänne Koivurinteelle (!) kanoista, mut kaupunkialueella ei varmaan sais ollakaan.. Ja isäntä ei oikeen lämpene kanoille. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä luulen, että kaupungissakin voi pitää muutamaa "lemmikkikanaa" kesällä pihatarhassa.

   Poista
 5. Hienosti Tauno on samassa vireessä luonnon suurten tapahtumien kanssa! Teidän kanalan kehitystä on ihana seurata. Ja tuo ruokinta-automaatti on näppärä, taidanpa vihjata alakerran isännälle että rakentaa meillekin sitten tuollaisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se Tauno havahtui kevään ääniin ja löysi identiteettinsä siinä samassa. =)

   Poista
 6. Meilläkin on kaksi kesää ollut kesäkanoja - talveksi saan ne muualle hoitoon. Jos sinua haittaa se, että yksi kanoista nukkuu pesässä (sehän kakkii sinne ja pesäaineet ja munatkin ehkä likaantuvat) niin kokemuksesta sanon, että kyllä se oppii orrelle. Menet vain muutamana iltana pimeässä otsalampun kanssa ja nostat sen pesästä oikeaan paikkaan. Ei uskalla vaihtaa pimeässä takaisin eikä tässä oppimisessa mene montaa iltaa! Viime kesänä kun yksi kanoistamme hautoi, poikaset piti opettaa samalla tavalla orrelle. Ne raukat pelkäsivät isompia ja jäivät ikkunalaudalle yöksi. Odotan innolla, koska haemme taas meidän Siirin kavereineen meille ja saadaan kunnon munia! Iloista kanaterapiaa teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Kyllä tämä kanojen hoito on hyvää terapiaa. =)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.