lauantai 22. maaliskuuta 2014

Downshifting on työlästä


Monella ihmisellä on kaipuu yksinkertaisempaan ja hitaampaan elämään, maalaisuuteen, leppoistamiseen tai kohtuullistamiseen. Sellaista elämää eletään Koivurinteellä. Mutta ei se mitään leppoisaa oikeasti ole. Downshifting on työlästä!

Aamulla Ukko herää ensin ja laittaa hellaan tulet. Näin saadaan taloon lämmintä ilmaa ja myös lämmintä vettä. Hanasta kun tulee vain kylmää, todella kylmää.


Joka toinen aamu Ukko lämmittää saunan, kiukaan ja muuripadan. Lämmitykseen kuluu puita. Niitä on haettava liiteristä sekä saunalle että talolle. Eivätkä puut mene itsestään liiteriin, jonkun (Ukon) on ne sinnekin laitettava. Ja jostain ne on sinne hankittava.


Aamupalan jälkeen Akka tyhjentää pöydän, petaa pedin ja menee syöttämään kanat (Ukkokin kyllä yleensä tulee, ei malta olla hetkeäkään pois sieltä), vaihtaa vedet ja heittää kaurat.

Sauna-aamuna kylpemisen jälkeen Akka siivoaa saunan, pesee lauteet, ritilät, seinät ja lattiat. Laittaa vielä pellin kiinni lähtiessään.


Iltapäivällä lämmitysoperaatiot jatkuvat. Kamarin kaminaan tehdään tulet, käydään ruokkimassa kanat, kerätään munat, tehdään ruoka ja tiskataan (vedet pitää lämmittää).Vessana on huussi tai asuntovaunuvessa. Molempia pitää tyhjentää. Vesisäiliöt pitää täyttää ja vati tyhjentää.

Maalaiselämä alkeellisissa oloissa on oikeasti työlästä. Kaikessa kuitenkin näkee oman kätensä jäljen, näkee, mitä saa aikaiseksi. Se siinä onkin kaikkein parasta.

8 kommenttia:

 1. Tuollasta elämää mekin elimme ennen, tosin ilman kanoja, nyt on sisävessa, lämminvesi ja tiskikone. Ikä ja vaivat vaativat helpotusta.
  Hyvin näyttää kanat munineen.
  Ensiviikolla saat postia, olen ollut huonossa kunnossa siksi postitus viivästyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpotusta meillekin on vielä luvassa. Odottelen innolla postia. =)

   Poista
 2. Kol Hakavod!!!Minusta ei olisi elamaan ilman lamminta suihkua ja hanasta tulevaa lamminta tiskivetta(pesen kylla kasin tiskit) ja asunnonkin saa lampimaksi sahkonappulaa napsauttamalla.Ehka kaikkeen tottuu ja asennekysymyshan tama on....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi mukavaa, kun käy jossain vessassa ja pesee kätensä LÄMPIMÄLLÄ vedellä. Kyllä meillekin näitä mukavuuksia tulee jonkin verran, vaikka sisälle ei pesutiloja tulekaan.

   Poista
 3. Downshiftattu on täälläkin, mutta keskuslämmityksestä ei vielä ole ollut mahdollisuutta luopua. Ei vielä. Vielä meillä joskus on se todellinen ekotalo jossain... vaikka elämisen kulut ovat näinkin hyvin pienet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän downshifting onnistuu vaikka kerrostalossakin, kun karsii turhia pois. Loppujen lopuksi ihminen pärjää aika vähällä. Mutta kyllä ne mukavuudetkin kovin houkuttelevat. =)

   Poista
 4. Kyllä haaveilen oikeesta downshiftingistä - että olisi sähkötön mökki, heräisin kun heräisin ja tekisin hommeleita kun tekisin, siinä ohessa kun huolehtisin vedet ja lämmitykset ja puunhakkuut ja risujenkeruun (mun lempparipuuhaa) ja kaiken ajallaan. Sähköttömys kiehtoo minua sen hiljaisuuden vuoksi. Vaan arvaapa sen kuinka kävisi - eiks läppäri pitäis ainakin olla? Pieni tuulivoimala siis viereen, pystytuuliturbiini. Ja sit sisävessa on mun sairauden takia oltava bideesuihkuineen - no sen kai saisi jotenkin... Tästä haaveilen, tuonne yläpellolle, ikiomaa pikkumökkiä johon voisin karata lataamaan akkuja, niitä sähköttömiä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ei tarvitsisi käydä töissä, niin aikaa jäisi aivan toisella tavalla elää hitaammin. Ja niin, kyllä läppärille pitää olla virtaa. =)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.