lauantai 3. marraskuuta 2012

Akka saunoo

 
Niin tuli taas viikonloppu, lumet sulivat, ja kauniit talvimaisemat vaihtuivat taas syksyn sateisen synkkiin näkymiin. Ukko lähti jahtaamaan sarvipäitä, ja Akka oli suunnitellut maalaavansa kamarien katot. Mutta eipä ollu Ukko muistanut varata Akalle tarvikkeita, joten se urakka sai sitten jäädä.
 
Lauantai-iltaan kuului sauna, ja sitä Akka lähti lämmittämään hyvissä ajoin. Akka teki tulet kiukaaseen ja haki vettä kaivosta. Osa vedestä laitettiin kiukaan vesisäiliöön ja loput turkoosiin vesisaaviin.
 
Kun kolmas pesällinen oli palanut, ja kamarin pönttöuunikin lämpeämässä, Akka päätti saunan olevan kyllin lämmin mukaviin löylyihin ja pakkasi korin valmiiksi. Terassilta hän poimi vielä lyhdyn mukaansa, että pimeässä näkisi kulkea, eikä vaan lankeaisi. Saunan eteinen oli pieni pimeä koppi, josta siirryttiin pesuhuoneeseen. Siellä oli penkki valmiina korille ja lyhdylle ja naulakko pyyhkeelle ja saunatakille.
 
 
Pesuhuoneessa on myös alakaapisto, jonka pöytätaso toimii polttopuuvarastona ja muiden tavaroiden laskupaikkana. Pesuhuoneen lattialla on "köyhän miehen lattialämmitys" eli puuritilät.
 
 
Pesuhuoneessa on myös iso pata, jota ei sovi sekoittaa Akan työpaikalla olevaan saman nimiseen rakennukseen. Tällä kertaa Akka ei lämmittänyt pataa, vaan tyytyi kiukaan tuottamaan lämpöön. Saunan ja pesuhuoneen ovi oli lämmityksen ajan auki, jotta olisi miellyttävämpää riisua ja pukea.
 
 
Sauna itsessään on tunnelmallisen tumma, ei kuitenkaan tulinen. Löylyt ovat pehmeät ja kosteat, juuri oikeanlaiset Ukon ja Akan mielestä. Ajan kuluessa sekä lauteet että seinät olivat saaneet tumman patinan pintaansa. Ylälaude oli tehty pitkäjalkaisille, mutta jalkatuelle on sopiva matka.
 
 
 
Löylyjen jälkeen olikin aika peseytyä tunnelmoiden vanhojen emalisten pesuvatien ruusujen kukkiessa. Pesun ajaksi Akka avasi välioven, että pesuhuone ehtisi varmasti olla lämmin pukeutumista varten.
 
 
Ja niin saunapuhdas Akka siirtyi taas pesuhuoneen puolelle kuivailemaan ja pukemaan saunatakkia päälle. Saunakamppeet hän kokosi taas koriin ja lähti lyhdyn kanssa pimeän pihan poikki talolle.
 
 
Vanha vesikelkka terassilla jo odotti toista lyhtyään. Kelkan paikka oli siinä mielessä huono, että katolta putoava lumi tuli suoraan sen päälle. Siinäpä oli Akalla miettimistä, miten asian järjestäisi kuntoon.
 
 
Akka asteli tupaan, jonka lämmin tunnelma toivotti hänet tervetulleeksi. Oli mukavan hiljaista ja rauhallista. Koivurinteellä oli taas kaikki hyvin.
 
 

 

 

1 kommentti:

  1. Ai kun idyllisiä kuvia ja osuvia tarinoita! Siukkuja Koivurinteen väelle :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.