perjantai 15. elokuuta 2014

Pönttöuunin muuraaminen

Vihdoin ja viimein alkaa peräkamarin pönttöuuni olla uudessa loistossaan. Viime syksynähän se piti purkaa muuriremontin alta. Uuni ei myöskään vetänyt kunnolla, joten siihen piti tehdä parannuksia. Ja näin se sitten tapahtui. Alin peltirengas piti korjauttaa keskiosistaan, koska uusi hormiliittymä oli eri kohdassa. Uutuutena uuniin tehtiin myös tuhkaluukku ja kaksi nuohousluukkua poskionteloihin (hih, kyllä on huvittavat nimitykset).Tulipesään tuli siis arina, jonka kautta tuhkat valuvat tuhkaluukkuun. Tämä rakenne parantaa myös palamista, koska se lisää ilmankiertoa.Tulipesän kohdalla reunustiilet ovat kuoren myötäisesti.Tulipesän päälle on tehty levennysvalu, jotta tiilet voi muurata reunalla paksummin.Kaksi rengasta jo paikoillaan. Siitä se etenee.


Tiilet valmiina muurattavaksi paikoilleen.


Ja tältä se näyttää.


Tuliputken päällä on neljällä jalalla (kulmissa kaksi kulmapalaa päällekkäin) seisova 5 cm paksu valumassahattu. Tämä estää uunin kuumenemisen liikaa yläosasta. Kuvan alaosassa on ilmaräppänän muotti.


 Kannen muurari teki valumassasta, jonka päällinen on vielä laastikerros.


Siinä se nyt seistä pönöttää. Maali lähti hieman heikosti osittain, mutta onhan tässä aikaa sitä hinkkailla. Pellin voi maalata uudelleen vasta, kun uudesta pellistä korjattu alaosa on hapettunut.


Tässä kuva, miltä uuni näytti ennen.


Näin saivat Ukko ja Akka Koivurinteelle muurarin kädenjäljen... kirjaimellisesti. 


8 kommenttia:

 1. Hieno homma! :) Saas nähdä milloin alkaa ilmat viiletä niin että pääsee polttamaan uuneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt on hyvä, kun voi lämmittää muullakin kuin irtopatterilla tulevana talvena. Ehti pönttis kyllä hyvään aikaan valmiiksi.

   Poista
  2. Kyllä vaan ja hyvin ehtii kuivua teidän pönttis siihen mennessä. On se vaan niin erilaista lämpöä verrattuna pattereiden lämpöön. :)

   Poista
  3. Niin on ja ihan eri hintaistakin. =)

   Poista
 2. Mielnkiintoista, että tuolta se uuni näyttää sisäpuolelta.
  Pönttis on miusta paras uuni, meillä yli 60 vuotias ja vielä pelaa hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pönttis on kyllä todella hyvä lämmittäjä, jos vaan pelaa. Antaa tasaista lämpöä pitkään.

   Poista
 3. Onpa hyvä ja havainnollinen postaus! Onnea uudelle uunille! Asuin ennen pönttöuunillisessa kammarissa, katselin iltaisin tulen loimotusta, ja hyvät ohrapuurotkin siellä syntyivät. Ihana se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ajattelin, että saattaa olla vuosien päästä hyvä muisto, miten se oikein tehtiin. Ja miksei jollekin satunnaiselle kävijälle, joka etsii tietoa. =)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.