lauantai 8. joulukuuta 2012

Lämpöä, valoa ja toivoa

Meni ensimmäinen adventti, meni itsenäisyyspäivä ja meni pakkanen. Menivät Ukko ja Akka pakkasta pakoon, sillä Koivurinteellä oli kylmä. Sähköpatterit olivat päällä, mutta päivän lämmittämättömyys puiden kera laski keittiön lämpötilan +11 asteeseen, kahden päivän päästä lämpöä oli enää +6 astetta. Kun ulkona pakkanen pysyttelee maksimissaan -15 asteessa, Koivurinteellä tarkenee vielä hyvin, mutta -20 astetta viilentää jo tehokkaasti. Eteinen oli varsinainen ongelma. Eteisen ja kuistin välinen ovi ei eristänyt ollenkaan, vaikka Ukko laittoi ovenpieliin eristenauhat. Kylmä tuli suoraan oven läpi. Edellinen asukas olikin jättänyt eteisen talveksi kylmilleen ja lämmitteli vain sisäkamareissa.

Ukko ja Akka siinä pakkasen lomassa miettivät, että jos kuitenkin palautettaisiin keittiöön paras mahdollinen lämmönlähde eli leivinuuni. Sellainenhan siinä keittiön hellanurkassa oli ennenmuinoin ollut ja lämmittänyt tehokkaasti hyvin hengittävää taloa. Kamarit tuntuivat pitävän lämpöä hyvin kovillakin pakkasilla. Koko talo ei siis ollut ihan harva horisko. Yläkerran makuuhuone pysyi kerrassaan lämpimänä koko pakkasjakson aikana.


Kamarit olivatkin jo ihan hyvällä mallilla. Akka oli purkanut paneelit ja Ukko maalannut katot. Seuraavaksi seiniin tulisivat puukuitulevyt ja tapetti. Akka jo kävi yhdessä paikassa katsomassa tapettimalleja, mutta kaikki olivat aivan liian moderneja tähän tilaan. Suurikuvioinen metallinhohtoinen ornamenttikuvio ei vaan oikein tuntunut tähän tyyliin sopivalta. Eikä nykyään muodissa oleva kartano-huvila tyyli oikein istuisi muutenkaan tällaiseen pula-ajan taloon. Jos välikamarin pitäisi olla jouluna valmis, tulisi kyllä tapettien kanssa kiire.Tänään kävi auraustraktori ensimmäistä kertaa auraamassa pihan. Hyvin lähtivät lumet, kukkapenkki ja tienpenkka siinä samassa. Ensi keväänä sitten pitää katsella, miten pihan jatkossa muotoilee ja minne kukkapenkit sijoitettaisiin. Mutta kyllä se vaan on luksusta, ettei tarvitse koko pihaa ja tietä itse putsata. Pihakäytävissä, portaissa ja lumivalleissa on ihan tarpeeksi lumitöitä ainakin vielä, kun on toinenkin talo hoidettavana.Akka löysi linnuillekin sopivan syöttölaitteen. Olkoon niilläkin oma punainen tupansa. Sisällä tuvassa olivat jo joulukyntteliköt ikkunoilla perinteisen mallisina. Pienikin valo pimeässä tuo hyvän mielen ja toivon paremmasta. Koivurinteestäkin tulisi vielä ihan oikea koti, kun Ukko ja Akka antoivat sille uuden mahdollisuuden. Ja niitä uusia mahdollisuuksiahan meistä jokainen kaipaa osakseen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.