tiistai 25. joulukuuta 2012

Jouluaatto Koivurinteellä

Pakkanen paukutteli taas nurkissa, mutta tällä kerralla Ukko ja Akka olivat valmistautuneet siihen. Hellassa paloi tuli, pönttöuunissa myös, patterit hönkäsivät täysillä ja kivijalka vuorattiin lumella. Aatoksi keli jo lauhtui ja lämpö pysyi taas hyvin tasaisena. Aatto alkoi aamupalalla ja ohrapuuron keitolla. Ohrapuuro on kyllä paras mahdollinen puuro, mutta sen keittämiseen ja hauduttamiseen saa varata aikaa.


Ukko lähti lämmittämään saunaa ja Akka valmisteli peräkamarin jouluhuoneeksi. Uunin eteen kannettiin nojatuolit, ruokapöytä sijoitettiin ikkunan eteen ja kuusi olikin jo nurkassa. Oli muuten kaunis, tasainen ja tuuhea kuusi, suoraan omalta pihalta kaadettu. Niitä jäi vielä muutama talon nurkille seuraavillekin vuosille.Akka sai kerrankin perunat imeltymään kunnolla ja valmisteli viimeisiä jouluruokia. Jouluksi pitää olla myös kakku ja tällä kertaa oli suklainen mansikkakakku valmistumassa. Tottakai oli tarjolla myös tryffeleitä Akan omalla reseptillä. 
Ukko tulikin jo tupaan, ja sitten kuunneltiin radiosta joulurauhan julistus ja syötiin puuro hyvällä ruokahalulla. Puuron päälle oli sitten hyvä mennä saunaan täydellä vatsalla. Ukko ja Akka olivat jo muutamalla saunakerralla pesseet nokisia seiniä, ja nyt oli suurin osa seinistä jo noettomia. Kaunis patina toki oli vielä jäljellä.


Saunan jälkeen puettiin ja avattiin jo lahjoja malttamattomina. Kumpikin oli ollut hyvin kilttejä lahjoista päätellen. Akka kävi vaihtamassa puhtaat valkeat lakanat ja punaisen viltin sängylle.

 

Kissat ainakin tykkäsivät, kohta oli jo karvatuppoja sängyllä. Kissat saivat lahjaksi kissanminttua, mikä oli aivan ehdoton herkku - tai ehkä se oli pikemminkin nautintoaine. Ainakin se sai kissat ihan villeiksi. Yleensä se myös johti jonkinlaiseen tappelunujakkaan. Sellaisia ne nautintoaineet voivat olla.
Iltapäivätorkkujen jälkeen olikin aika valmistella ateria. Ukko teki kauniin salaatin, Akka kattoi pöydän ja kohta oli herkkua pöydän täydeltä. Salaatin lisäksi tarjolla oli imellettyä perunalaatikkoa, lanttulaatikkoa, punajuuripaistosta ja savukalkkunaa. Jälkiruuaksi glögiä, kakkua ja tryffeleitä.

 
 
Ruuan jälkeen istuttiin nojatuoleihin uunin eteen.
 
 
Täydellä vatsalla kauniin musiikin kuuluessa taustalla Ukko ja Akka keskustelivat joulun päähenkilöstä ja miettivät, tiesivätkö Maria ja Joosef Jeesuksen todellisesta kuninkuudesta Jeesuksen syntymän aikoihin, vai odottivatko hekin maallista hallitsijaa. Mielen täytti kuitenkin valtaisa kiitos siitä, että Jeesus tuli todelliseksi hallitsijaksi ja vapahtajaksi. Koivurinteellä oli kaikki hyvin.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.