perjantai 3. huhtikuuta 2015

Hankkisinko omia kanoja? Akan pieni opas alkuunpääsemiseksi.

Jos olet miettinyt kanojen hankkimista ja haluat pikaista helppoa tietoa, lue tämä.

Tarvitset aivan ensimmäiseksi rekisteröitymisen kanalanpitäjäksi.

1. Kanojen määrä:
- Kannattaa ottaa vähintään kolme kanaa, koska kanat ovat parvieläimiä. Maksimimäärä on 80 yhdessä tilassa, koska kana tunnistaa vain n. 80 lajitoveriaan. Näin pysyy sopu.
- Kukko ei ole välttämätön. Kukko kannattaa ottaa, jos haluaa tipuja. Kanat pärjäävät ilmankin. Kukko kannattaa ottaa, jos on 5 kanaa tai enemmän. Kukkoja ei kannata ottaa pieneen parveen kuin yksi. Muuten tulee suuri taistelu. Kukon tehtäviä ovat kanalauman paimentaminen, ruuan etsiminen, pesän näyttäminen, hedelmöittäminen yms. tärkeät jutut.


2. Kanala:
- Tilaa tarvitaan yksi neliö per kaksi kanaa. Lain mukaan saa olla kuusi kanaa neliöllä, mutta silloin kana ei voi elää luonnonmukaisesti, ja kanalassa on tappeluja. Puoli neliöä kanaa kohti on minimi, lisätila ei haittaa yhtään, päinvastoin.
- Tilan pitää olla lämmin talvellakin. Kana on tropiikin eläin ja sen ihannelämpötila on 18 astetta. Älä pidä kanoja alle 10 asteen lämmössä kuin pieniä aikoja. Ne saattavat kyllä pysyä hengissä jonkin aikaa, mutta ne ovat alttiimpia saamaan sairauksia.
- Tilassa pitää olla orsi/ orsia, joilla kanat nukkuvat öisin ja lepäävät päivälevolla.


- Tarvitset yhden munintapesän neljää kanaa kohden. Munintapesän sopiva koko on 40x40x40. Pienemmillä kanoilla riittää pienempikin pesä. Munintapesän on hyvä olla lattiatasoa ylempänä ja mahdollisimman hämärässä. Oviaukko voi olla melko pieni. Munintapesässä on hyvä olla jotain pehmeää kuiviketta, jossa on miellyttävää munia. Kuiva heinä on hyvä alusta. Sitä kanat voivat itse pöyhiä hyväksi pesäksi.


- Lattialla pitää olla kuiviketta reilu kerros (ainakin 10 cm). Kuivikkeeksi käy olkisilppu tai turve-puru -sekoitus. Se on vaihdettava tarpeeksi usein. Haistelu maanrajassa kertoo, milloin se kannattaa vaihtaa. Vahva haju on kanoille vaarallista, ne tarvitsevat raittiin ilman. Jos et itse viihdy hajussa, eivät viihdy kanatkaan.
- Tilassa pitää olla ilmanvaihto.


- Kanoilla pitää olla mahdollisuus kylpemiseen. Kuivike, hiekka, multa ja tuhka käyvät kylpyalustaksi. Kylpypaikan voi tehdä erilliseen laatikkoon, mutta laatikon pitää olla tarpeeksi suuri. Kanat haluavat kylpeä yhtäaikaa.
- Tilaan pitää tulla luonnonvaloa, on hyvä olla ainakin yksi ikkuna.


3. Ruokinta:
- Kanat tarvitsevat paljon ruokaa. Sanonta "syö kuin lintu" tarkoittaa siis, että vetelee lähes oman painonsa evästä päivittäin.
- Käytä täysrehua tai tiivisterehua. Jos käytät tiivistettä, tarvitset kauran- ja ohranjyviä lisäksi. Jos käytät täysrehua, se riittää periaatteessa pelkästään. Kanat etsivät mielellään maasta kaikkea ruokaa, joten jyvien heittely kuivikkeen sekaan on hyvin perusteltua.


- Kanat pitävät monipuolisesta ravinnosta. Ne syövät mielellään erilaisia kasviksia. Älä anna avokadoa, sipulia (voi olla pieniä määriä salaatin joukossa) tai raakaa perunaa tai perunankuoria. Periaatteessa kana syö melkein samaa ruokaa kuin ihminen, joten voit antaa ruuantähteitäkin. Älä anna kanoille ruista, se saattaa aiheuttaa ripulia. Älä syötä paljon vehnää, se lihottaa ja aiheuttaa nokkimista. Älä anna myöskään paljon herneitä, nekin voivat aiheuttaa nokkimista.
- Kanat tarvitsevat kalkkia. Kalkiksi käy myös kuivattu ja silputtu kananmunankuori.
- Kanat tarvitsevat karkeaa hiekkaa ruuansulatukseen. Pidä sitä aina tarjolla.
- Kana juo paljon vettä. Pidä huoli, että raikasta vettä on tarjolla jatkuvasti.


Näillä ohjeilla pääset alkuun. Lisätietoa tulet tarvitsemaan melko pian kanojen saapumisen jälkeen. Käy kirjastossa ja lainaa kaikki mahdolliset kanakirjat. Kysele Munanetistä, Facebookin kanaryhmistä ja kanallisilta ihmisiltä suoraan.


Palkinnoksi kanojen hoidosta saat eettisesti tuotettua ravinteikasta lähiruokaa. =)


Ja ehkä myös uusia kanoja.


10 kommenttia:

  1. Kiitos selkeistä ohjeista! Minkä rotuisia kanoja ja kukko teillä on?

    VastaaPoista
  2. Minulle ei kanoja tule, mutta ohjeet hankintaan ja harkintaan oli kyllä mainiot ja kuvat hienot, etenkin tuo kylpykuva ja viimeinen äitikana tipuineen orrella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja niin kovasti yritin houkutella hankkimaan omia kanoja. =)

      Poista
  3. Kiitos ihanan käytännönläheisestä opastuksesta. Tekstin oli selvästi kirjoittanut maalaisjärjellä ajatteleva toiselle samanlaiselle. Lisää tällaista, ihan mistä aiheesta vaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan niin, Milla! Moni haluaisi ottaa kanoja, mutta perustiedot on hankkimatta. Ehkä tämä saattaisi auttaa. =)

      Poista
  4. Kanoja kyllä suosittelee mielellään kaikille, joilla vain suinkin on mahdollisuus niiden pitämiseen. Ovat niin loistavia tyyppejä, että aijai :)

    Toivottavasti meillä näyttää hetken kuluttua tuolta, kuin alimmaisessa kuvassa. Leenu on ahkerasti hautonut munia ja ke-to pitäisi kuoriutua tipuja, sikäli kuin munat ovat "ladattuja". :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä todella mukavaa, kun pienet tiput kuoriutuvat. Kanojen kanssa ei tule kyllä aika pitkäksi, niitä on mukava ihan vaan seuratakin. Varsinkin niitä tipuja. =)

      Poista
  5. Kiitos paljon tästä, tuskin ohjeet ovat vuodessa vanhentuneet. ;) Siipalla on kova kanakuume, ja mökille on alkanut syntymään erehdyttävästi pientä kanalaa muistuttava rakennelma...

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.