sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Koivurinteen lämmitysjärjestelmä

Näin kovan pakkasen (-25) kirvoittamana Akka päätti kirjoittaa hieman Koivurinteen lämmityksestä. Tällä hetkellähän Koivurinteellä on kaksi tulisijaa, keittiössä puuhella ja peräkamarissa pönttöuuni eli pystymuuri.

 
Keittiöön tulee myöhemmin leivinuuni, jonka kylkeen laitetaan puuhella, kuten talossa aiemmin on ollutkin. Harmi, kun leivinuuni on purettu, uuden tekeminen on melko arvokasta. Toiveissa kuitenkin on, että se tasaa lämmityskustannuksia myöhemmin. Puuhellalämpö on sellainen hetken hurmio, joka haihtuu kuin tuhka tuuleen, kun tuli on sammunut. Pienenä apuna tällä hetkellä ovat tiilet keittolevyn päällä. Ne sentään varaavat lämpöä joksikin aikaa. Samalla hellan päällä voi lämmittää vedet ja kuivata polttopuita.


Muuten lämmitys hoituu sähköpattereilla. Talossa on ollut suorasähkölämmitys levypatterein, mutta Ukon ja Akan muuttaessa taloon suurin osa pattereista oli tullut jo tiensä päähän, eikä lämmittänyt enää. Pattereita oli yksi keittiössä, yksi peräkamarissa, yksi eteisessä ja yksi vinttikamarissa. Eteisen ja vinttikamarin patterit toimivat edelleen, niitä on varmaan aikoinaan vähiten käytetty.

Vinttikamarin patterinvierus on Tanelin lempipaikka.
Se saattaa olla koko päivän kylki kiinni patterissa.
Koska levypatterit eivät toimineet, piti toki laittaa pattereita toimimattomien tilalle. Keittiöön laitettiin patteri lähelle eteisen ovea, koska siinä se tasaa parhaiten lämpötilaa.


Eteinen on niin kylmä, että yksi levypatteri saa sen pidettyä vain plussan puolella, ei mitenkään siis lämpimänä (ainakaan pakkasella).

Villahuopa tuossa sivussa on pikkutoiletissa käymistä varten
ja vasara jäi Akalta viltin naulaamisesta.

Välikamarissa on pitkä patteri, jonka lämpöteho ei ole paras mahdollinen, mutta pitää kuitenkin jonkin verran lämpöä.


Peräkamarissa on pikkupatteri toisen ikkunan alla ja vähän isompi toisen ikkunan alla. Näin patterit tasaavat lämpöä, koska nyt lämmönlähteitä on useammalla suunnalla.Kustannukset tästä sähkölämmityksestä ovat kovat. Kahden kuukauden sähkölasku siirtoineen on yli 400 euroa. On siis hyvin ymmärrettävää, että leivinuunia odotellaan hartaasti. Toinen asia, jolla lämmityskustannuksia saadaan tulevaisuudessa pienemmiksi, on eristää kuisti ja eteinen. Ukko ja Akka ovat suunnitelleet eristävänsä kuistin puolilämpimäksi tilaksi, jolloin eteiseen kohdistuva kylmärasitus vähenee huomattavasti.

Eteisessä taas on katsottava seinät ja lattia kuntoon, jotta sielläkin pysyisi lämpö.

Tulevaisuudessakin on tarkoitus käyttää suorasähkölämmitystä puulämmityksen apuna. Jokaisen ikkunan alle tulee pienehkö öljytäytteinen lämpöpatteri.

Vaikka ulkona onkin kylmä, sisällä Koivurinteellä lämmitellään ja nautitaan elämästä. Ukkokin palasi kuntoutuksesta vetreänä ja potrana poikana, joten mikäs nyt on ollessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.