keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Ammuttuja keksejä

Akka osti taannoin kirpputorilta hienon retrovehkeen, jolla sai napsuteltua pikkuleipiä tuosta vain. No pitihän sitä kokeilla. Vehje oli niin hauskan näköinen ja toimintakin näytti helpolta. Syötetään taikinaa truutta näyteen ja painetaan liipasinta. Ja sieltä sitten putkahtaa pellille nätisti pikkuleipä.


Paketin mukana olikin pikkuleipätaikinaohje, jonka mukaan Akka teki taikinan. Ja sitten täytti truutan ja alkoi laukomaan. No taikinahan jäi aivan kiinni laitteeseen, eikä irronnut nätiksi tähdeksi sitten millään. Ensimmäinen pellillinen oli niin hassun näköinen, että Akka oitispäätä tiesi sen menevän Ukon arkiherkuiksi.


Ei siinä auttanut kuin ottaa veitsi avuksi ja leikellä tähdet irti koneesta laukomisen jälkeen. Taikinan pitäisi olla aika paljon löysempää, että se irtoaisi siististi pursotuksen jälkeen, mutta ainakaan ohjeen taikina ei siihen sopinut.


Ja kun kaikki ei ollut vielä aivan pilalla, Akka keksi laittaa kirsikan puolikkaat kekseihin keskelle. Se tosiaan vielä sisäsi muotojen epätarkkuutta. Jospa uuni sen korjaisi.


No nyt on Koivurinteellä epämuotoisia keksejä vähäksi aikaa. Laite on kuitenkin niin hauska, että Akka aikoo yrittää vielä jonkun kerran, jos vaikka löytäisi täydellisen taikinakoostumuksen, joka myös irtoaa helposti. Olisihan se nyt oikeasti hienoa vaan paukutella pellin täydeltä keksejä keksipyssyllä.

Ja kuvat ovat valitettavasti heikkolaatuisia kännykkäkuvia, mutta sekään ei estä todellisuuden näkymistä liiankin hyvin. =)

Englantilaiset vaniljapikkuleivät
250 g voita
250 g sokeria
2 munaa
500 g vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Lisätään munat. Lisätään kuivat aineet. 
Paistetaan 225 asteessa noin 10 min.

14 kommenttia:

  1. Hip hei, hienojanhan niistä tuli. Vallan herkullisia, varmasti. Ja niin hauska tarina! Ihanaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tosi hienoja! Mukavaa päivää sinullekin, Piupau!

      Poista
  2. Minulla on tuollainen vastaava "pyssy" ollut jo kymmeniä vuosia. Kauna kesti että löysin taikinan joka toimi moitteetomast. Tosin sipaisin siihen ulkopintaa muottia sormella hivenen ruokaöljyä, sekin auttoi taikinan irroittamista. Niin sadat pikkuleivät sillä aikoinaan tehtiin, moniin isoin juhliinkin, mutta nyt on ollut jo kauan eläkkeellä kun en viitsi enään leipoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, eli ei se sitten ihan turha kapistus voi olla. Pitää vain etsiä siihen sopiva taikina. =)

      Poista
  3. Voi kun hauskaa! Aika nättejähän noista tuli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, kun tuollainen keksien ampuminen olisi niin hauskaa ja helppoa, jos vaan onnistuisi. Ei auta kuin kokeilla uudelleen. =)

      Poista
  4. Kyllä on ihminen kekseliäs, kun on tuollaisenkin erikoislaitteen keksinyt kekseille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku on pikkuleipiä pyöritellessään saanut hyvän idean, miten voisi työtä nopeuttaa ja helpottaa. Kaikkea sitä tosiaan voi keksiä, kun haluaa keksiä. =)

      Poista
  5. Meilläkin tuommoinen oli joskus lapsena ollessani. Kyllä sillä paljon silloin pikkuleipiä tehtiin, mutta tosiaan tarkkaa on jauhojen määrä. Ja ovatko ne nykyisin eri karkeusastetta? Mutta kaiken vaivan jälkeen, hienoja ovat. Eikä se näkö, vaan maku, kun voilla leivotaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin ajattelin, että saisi tasaisia siistejä pikkuleipiä, joita voisi ylpeydellä esitettä. Maku oli kyllä ihan kohdillaan. Alkuperäisessä ohjeessä luki margariinia, mutta kun se ei oikein sovi sanavarastoon, niin kääntyi heti voiksi. Silläpä se hyvä maku tulikin.

      Poista
  6. Mulla on käyttämättömänä kyseinen laite ja paketin kyljessä on ohje:
    180 g voita
    30 g sokeria
    230 g vehnäjauhoja
    1 munankeltuainen

    Pursota käyttäen tähtimuottiholkkia. Paista 200 asteessa 8-12 min.

    VastaaPoista
  7. Uusi yritys :)
    Kokeilepas niin, että otat Hanna-tädin kakkutaikina-ainekset ja vaikka tuon edellä olevan pikkuleipäohjeen ainekset (tai jaa kaikki kahdella, jos et halua niin isoa taikinaa) ja tee niistä yksi taikina. Ota uunipelti, rasvaa se margariinilla tai voilla ja pursota pikkuleivät suoraan kylmälle rasvatulle pellille. Minun siskoni ainakin onnistuu näin tekemään hienoja pikkuleipiä. Voihan se onnistua pelkästään tuolla perusohjeellakin. Tarpeeksi löysä taikina ja tuo kylmä rasvasta tahmea pelti on varmaan homman juju.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, jos tekee taikinasta selvästi löysempää, niin saattaa irrotakin paremmin. Varmasti kokeilen. =)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.